Naukovanje za obrtnička zanimanja za 2017. godinu

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo je Otvoreni javni poziv za Projekt Naukovanje za obrtnička zanimanja za 2017. godinu.

Poziv je namijenjen mikro, malim i srednjim poduzetnicima koji izvode praktičnu nastavu i vježbe naukovanja, a prioritet Poziva je poticanje gospodarskih subjekata na sudjelovanje u obrazovanju učenika koji stječu zanimanja iz sustava vezanih obrta po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO).

Ciljevi poziva

 • osigurati usvanjanje ključnih vještina i kompetencija u obrtničkim zanimanjima
 • osigurati kvalitetno obrazovane kadrove koji mogu potaknuti zapošljavanje i samozapošljavanje u obrtništvu

Prihvatljivi prijavitelji

Prihvatljivi prijavitelji su mikro, mala i srednja poduzeća (obrti, trgovačka društva, zadruge i ustanove) ukoliko:

 • su registrirani na području RH
 • prosečno imaju barem jednog zaposlenog u prethodnoj poslovnoj godini. Subjekti koji su osnovani u 2016. i 2017. godini mogu imati prosječno manje od jednog zaposlenog.
 • nemaju poreznog duga
 • imaju podmirene obveze prema zaposlenicima
 • isplaćuju nagradu učenicima koji se obrazuju u zanimanjima u sustavu vezanih obrta po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO).

Iznos i intenzitet potpore

Najniži iznos potpore koji se može dodijeliti je 15.000,00 kn, a najviši 150.000,00 kn.

Intenzitet potpore je:

 • do 80% prihvatljivih troškova vezanih uz iznos prosječnih nagrada koje se u tekućoj školskoj godini isplaćuju učenicima koji se obrazuju u zanimanjima u sustavu vezanih obrta za ostvareno radno vrijeme planirano izvedbenim planom i programom praktične nastave i vježbi naukovanja
 • do 50% utvrđenog najvišeg mogućeg iznosa potpore za naknadu mentoru (najviše 75.000,00 kuna).

Prihvatljivi troškovi

 • troškovi vezani uz iznos prosječnih nagrada koje se u tekućoj školskoj godini isplaćuju učenicima koji se obrazuju u zanimanjima u sustavu vezanih obrta po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) za ostvareno radno vrijeme planirano izvedbenim planom i programom praktične nastave i vježbi naukovanja, a sukladno odredbama Pravilnika o minimalnim uvjetima za ugovore o naukovanju
 • naknada mentoru koja se utvrđuje prema prosječnoj vrijednosti sata rada temeljem bruto II plaće mentora koji sudjeluje u obrazovanju učenika, a sukladno broju sati koje učenik mora realizirati u svakoj godini obrazovanja (I godina – 560 sati, II godina – 630 sati i III godina – 640 sati). Visina naknade mentoru utvrđuje se na način da se prosječna vrijednost jednog sata rada iz bruto II plaće (na razini cijele godine) množi sa brojem sati koje učenik mora realizirati sukladno nastavnom planu i programu u određenoj godini. Visina bruto II plaće za vlasnika obrta utvrđuje se sukladno Naredbi o iznosima osnovica za obračun doprinosa za obvezna osiguranja za 2017. godinu.


mingo.hr

Za sva dodatna pitanja stojimo vam na rapolaganju!

Kontaktirajte nas s povjerenjem!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.