Potpora za sudjelovanje poljoprivrednika u sustavima kvalitete i sustavu ekološke poljoprivredne proizvodnje

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je 23. svibnja 2017. prvi Natječaj za provedbu Podmjere 3.1. „Potpore za novo sudjelovanje u sustavima kvalitete“ – provedba tipa operacije 3.1.1. „Potpora za sudjelovanje poljoprivrednika u sustavima kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode i u sustavu ekološke poljoprivredne proizvodnje“.

Zahtjevi za potporu podnose se od 17.07.2017. do 18.09.2017.

Prihvatljivi korisnici

Prihvatljiv korisnik je aktivni poljoprivrednik čije je poljoprivredno gospodarstvo upisano u Upisnik poljoprivrednika, koji obavlja poljoprivrednu djelatnost i koji će nakon podnošenja Zahtjeva za potporu prvi put biti uključen u:

  • EU ili nacionalni sustav kvalitete (sustav zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla; sustav zajamčeno tradicionalnog specijaliteta; te sustave neobaveznih izraza kvalitete sukladno EU i nacionalnom zakonodavstvu)
  • sustav ekološke poljoprivredne proizvodnje te neće biti korisnici Mjere 11 – Ekološki uzgoj iz Programa osim pčelara koji mogu biti korisnici Mjere 11 – Ekološki uzgoj iz Programa.

Prihvatljivi troškovi

Prihvatljivi troškovi su:

  • troškovi ulaska u sustav kvalitete ili sustav ekološke poljoprivredne proizvodnje
  • godišnji troškovi sudjelovanja u sustavu kvalitete i sustavu ekološke proizvodnje
  • troškovi stručne kontrole i certifikacije ovlaštenog kontrolnog tijela.

Iznos i udio potpore

Sredstva javne potpore iznose ukupno 1.000.000,00 € u kunskoj protuvrijednosti. Potpora podrazumijeva dodjelu namjenskih bespovratnih novčanih sredstava za sufinanciranje troškova koji su predmet tipa operacije 3.1.1. “Potpora za sudjelovanje poljoprivrednika u sustavima kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode i u sustavu ekološke poljoprivredne proizvodnje”. Intenzitet javne potpore iznosi 100% ukupno prihvatljivih troškova. Javna potpora odobrava se na period do pet godina u maksimalnom iznosu do 15.000 eura, odnosno maksimalno do 3.000 eura godišnje protuvrijednosti u kunama prema tečaju utvrđenom od Europske komisije za mjesec u kojem je podnesen Zahtjev za potporu objavljenom na mrežnoj stranici Europske komisije –
http://ec.europa.eu/budget/contracts_grants/info_contracts/inforeuro/index_en.cfm, a čija se razina određuje u skladu s razinom prihvatljivih troškova iz Zahtjeva za potporu.

Ukoliko Vam je potrebna pomoć pri izradi i prikupljanju dokumentacije, ili imate bilo kakvih pitanja, slobodno nas možete kontaktirati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.