Svjetski dan prava potrošača – priručnici za potrošače

Svjetski dan prava potrošača prilika je za promicanje temeljnih prava svih potrošača, sa zahtjevom da se ta prava poštuju i štite, te je ujedno i prilika kako bi se iskazali prosvjedi protiv tržišnih zloupotreba i društvenih nepravda koje krše i ne poštuju prava potrošača.

Svjetski dan prava potrošača inspiriran je govorom predsjednika Johna F. Kennedyja na američkom kongresu, 15. ožujka 1962., na kojem se po prvi puta javno govorilo o pravima potrošača. On je bio prvi svjetski lider koji je čuo glas potrošača, te se taj dan svake godine obilježava kao prigoda za podizanje globalne svijesti o pravima potrošača.

Kako bi se upoznali s pravima u području javnih usluga, usluga u turizmu, financijskih usluga te s pravima prilikom kupnje Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta pripremilo je promotivne materijale povodom obilježavanja Svjetskog dana prava potrošača.

Osim toga, u promotivnim materijalima mogu se pronaći informacije vezane za rješavanje potrošačkih pritužbi i sporova, naplatu duga potrošača te za zaštitu osobnih podataka. Također, promotivni materijali će vas upoznati s pravima na informacije o hrani i kvaliteti proizvoda, a posebno je istaknuto područje digitalnog tržišta.

Priručnike možete preuzeti u nastavku:

Izvor: mingo.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.